KLANTJAARVERSLAG 2024
Welkom. Wat fijn dat u er bent!
Met dankbaarheid kijken we terug op het afgelopen jaar, een periode die ongetwijfeld gekenmerkt werd door uitdagingen en veranderingen in de samenleving en economie. Terwijl we vooruitkijken naar 2024 willen we onze waardering uitspreken voor het vertrouwen dat u en uw adviseur in NNEK heeft gesteld. We zijn continu bezig met het verbeteren van onze dienstverlening en onze prioriteit blijft liggen op het bieden van nog betere ondersteuning. Ons doel is om niet alleen een dienstverlener te zijn, maar een partner die actief bijdraagt aan uw financiële rust. In dit klantjaarverslag leest u over diverse ontwikkelingen en stellen we een aantal collega's aan u voor. Samen gaan we een succesvol 2024 tegemoet.
De directie vertelt u graag...
Theo Andringa
Directeur NNEK
Ik denk nog wel eens terug aan de tijden dat we aanklopten in Den Haag. We vonden het vreemd dat wij als beroepsgroep niet voor de klant het pensioen mochten beleggen. De politiek was ons, vermogensbeheerders, vergeten. Of, was de lobby van de pensioenfondsen en verzekeraars sterker? Het was in ieder geval onlogisch dat ons beroep buitenspel was gezet bij pensioenopbouw. De vermogensbeheerder combineert de cruciale kennis over beleggen met een totaalbeeld van de toekomstig gepensioneerde en zijn of haar gezin.
Bij pensioen in de derde pijler, waar de lijfrentes worden belegd, kregen we na ruim 10 jaar lobbyen in 2016 eindelijk de mogelijkheid om echt mee te doen. Inmiddels hebben we in 2023 de vijfduizendste lijfrenterekening geopend. Een op de vier nieuwe rekeningen is tegenwoordig een lijfrenterekening.
Toch gaan we in 2024 pas écht beginnen. Met de Wet Toekomst Pensioenen is de fiscale ruimte om binnen pensioen op te bouwen gelijk getrokken tussen bedrijfspensioen en persoonlijk pensioen. Dit betekent dat iedereen meer keuzemogelijkheden heeft gekregen; hoe en waar we ons pensioen gaan regelen. Steeds meer pensioenadviseurs snappen de voordelen en kloppen bij ons aan om samen te werken. Vraag uw pensioenadviseur maar eens wat het beste voor u kan zijn.
2023 is voor mijn gevoel voorbij gevlogen. Een jaar waarin we bevestigd worden dat beurs en economie lang niet altijd gelijke tred houden. Dit fenomeen zorgt ervoor dat er veel rendement wordt gemist. Hierdoor zal 2023 voor sommige mensen toch als een slecht jaar ervaren worden. Zij hebben zich door emoties laten leiden en bleven langs de zijlijn wachten op betere momenten.
Hoe komt dat? In 2023 is er geopolitiek veel onrust in de wereld. Economieën haperen en hebben het moeilijk. Nederland belandt officieel in een recessie. Wat doet de beurs? De beurs presteert bovengemiddeld goed. Beleggers schrijven mooie rendementen bij. Internationaal gespreide portefeuilles profiteren van een sterk herstel van de beurzen na het slechte jaar 2022. Toch zijn er veel mensen die niet profiteren van die opgaande koersbeweging. Als de kranten vol staan met negatief nieuws en de neergaande koersen van 2022 nog vers in het geheugen zitten, dan schieten beleggers in een wachtstand. Wachten op het juiste moment.
Vaak wordt mij gevraagd: Wat is het beste moment om te gaan beleggen? Het antwoord is simpel. Doordat de lange-termijn-belegger het meeste rendement haalt, moet u zorgen voor die lange-termijn. Dus hoe eerder beginnen, hoe beter. Uiteraard alleen beleggen met geld dat u kunt missen. Proberen te wachten tot het juiste moment levert per definitie minder op. Er is een kans dat u een slecht jaar mist, maar heeft u de luxe om een goed jaar te missen? U stond in ieder geval niet langs de zijlijn! 2023 pakken ze u niet meer af.
Egbert Berkhoff
Directeur NNEK
Michiel van Vugt
Commercieel directeur NNEK
Het jaar 2023 gaat in de boeken als een jaar waarin adviseurs nog nooit zoveel aandacht hebben geschonken aan hun klanten. Het aantal presentaties dat we samen met professionele financieel adviseurs gegeven hebben was niet eerder zo groot. Ook het gebruik van de klant-en-klare blogs en het beluisteren van de podcast Je Geld en/of Je Leven nam sterk toe. Voor mij betekent dit dat adviseurs een steeds prominentere rol krijgen in het leven van hun relaties, u. En dat is belangrijk, want op deze manier bent u beter in staat de juiste beslissingen te nemen. Natuurlijk op het gebied van uw beleggingen, maar ook in uw persoonlijke leven.
Mijn verwachting is dat deze trend zich in 2024 doorzet. Door de aanpassingen in de pensioenwet zijn er steeds meer mogelijkheden voor Nederlanders om hun pensioen te verbeteren en daar zijn onafhankelijk adviseurs echt nodig bij. Zo krijgt u namelijk een persoonlijk afgestemd advies dat het beste past. Een goed pensioen is voor veel mensen belangrijk en wij gaan daar in 2024 samen met adviseurs verder aan werken. Dit doen we met veel presentaties voor klanten als u, maar ook door opleidingen te blijven bieden aan onze samenwerkende adviseurs.
Ons credo is 'financiële rust leidt tot emotionele rust'. Om dit te versterken blijven we kiezen voor de samenwerking met professionele adviseurs.
Inhoudsopgave
In dit klantjaarverslag vertellen we u graag het volgende:
- Lijfrenterekening: Bouw extra vermogen op als aanvulling op uw pensioen.
- Vermogensscheiding: Hoe zijn uw beleggingen veilig gesteld?
- Verwachtingen 2024: We schetsen een drietal scenario's.
- Maatschappelijk verantwoord beleggen: Wat houdt dit bij NNEK in?
Wij werken veel met uw adviseur samen en vinden het belangrijk (én leuk) dat u ook eens een gezicht achter NNEK Vermogensopbouw ziet. Tussen bovenstaande onderwerpen door stellen we daarom een aantal collega's voor en leest u interessante feitjes.
Veel leesplezier!
Wist u dat?
In 2023 is er
keer een lijfrenterekeningen geopend voor klanten die hun pensioen slim willen inrichten.
In 2023 zijn er meer dan
financieel adviseurs een samenwerking met NNEK Vermogensopbouw aangegaan.
In 2023 heeft NNEK Vermogensopbouw
klantlezingen gegeven in samenwerking met financieel adviseurs door heel het land.
Lijfrenterekening
In 2023 is de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (WTP) ingegaan. Dat klinkt als een taaie koek, maar met ingang van deze nieuwe wet zijn er zaken veranderd rondom onze pensioenen. Er is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar pensioen serieus neemt. U heeft namelijk meer keuzemogelijkheden gekregen; hoe en waar u uw pensioen kunt regelen. Bij NNEK vinden we het erg belangrijk dat u, nadat u stopt met werken, het leven kunt leiden dat u wilt leiden. Met onze Lijfrenterekening bij NNEK laat u niets aan het toeval over. Op deze manier bouwt u extra vermogen op als aanvulling op uw pensioen.
Belastingvoordeel
De Nederlandse overheid stimuleert het opbouwen van aanvullend pensioen met belastingvoordelen. Het bedrag dat u stort op uw Lijfrenterekening mag u aftrekken van het belastbaar inkomen in Box l. Dat betekent dat u minder inkomstenbelasting betaalt. Daarbij is het opgebouwde bedrag op uw Lijfrenterekening vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat u daardoor minder belasting betaalt. Overigens staat hier wel tegenover dat u het geld op uw Lijfrenterekening niet mag opnemen. Het geld staat 'vast' tot u met pensioen gaat.
NNEK regelt het voor u
NNEK neemt beleggingsbeslissingen voor u uit handen. U opent met uw adviseur een Lijfrenterekening simpel en snel online. Daarbij bepaalt u een beleggingsstrategie. Wij hanteren vijf strategieën. Ze staan hieronder afgebeeld. Ze lopen van het minste risico (Zeer Defensief) naar de strategie die het meeste risico kent (Zeer Offensief).
Hoe is uw portefeuille samengesteld?
1 – Maatschappelijk verantwoord Met NNEK Vermogensbeheer belegt u in fondsen met een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid. Het is belangrijk dat u op termijn uw doelstellingen haalt. Maar minstens zo belangrijk is het dat onze aarde tegen die tijd ook nog een leefbare en gezonde plek is. De fondsen die NNEK selecteert dragen hieraan bij en daarmee draagt u ook bij aan een betere wereld.
2 – Prijsbewust NNEK is onafhankelijk. Wij bieden geen eigen fondsen aan. Door ons onafhankelijke inkoopbeleid zijn de externe fondskosten veel lager dan bij de huisfondsen die u in de markt tegenkomt
3 - Gespreid Met de beleggingsfondsen in NNEK Vermogensbeheer belegt u zeer gespreid over beleggingscategorieën: aandelen, obligaties en liquiditeiten. Maar u belegt ook gespreid over verschillende sectoren, regio's en landen. Het doel van deze spreiding is om risico te verminderen.
Het kan dus een slimme keuze zijn om een nieuwe lijfrente rekening te openen of juist extra te storten dit jaar. Via NNEK is het mogelijk om een Lijfrenterekening te openen. Overleg met uw adviseur de mogelijkheden die bij uw situatie passen.
ZZP-er: Zelfstandige Zonder Pensioen? Lees de blog!
NNEK schrijft ook veel handige blogs over actuele onderwerpen. Dit jaar lag er veel focus rondom de verandering van de pensioenwet en de lijfrente. Lees de blog via onderstaande knop.
Als Accountmanager Financieel Adviseurs heb ik contact met financieel adviseurs in de noordelijke helft van het land. Ik houd mij dagelijks bezig met het bezoeken van adviseurs die met NNEK samenwerken, maar ook adviseurs die NNEK nog niet kennen. Daarbij bied ik begeleiding aan hen om vermogensadvies toe te passen.
In mijn functie geniet ik van de verscheidenheid aan werkzaamheden. Van consultant tot aan beleggingsadviseur, maar ook van gastspreker op klantenavonden van adviseurs tot aan trainer bij de onze 'Bootcamps' die we geven aan adviseurs .
"Mijn doel is bewustwording creëren bij mensen over waarom het essentieel is om tijdig te beginnen met het opbouwen van vermogen."
Over het jaar heen worden er verschillende evenementen georganiseerd om financieel adviseurs te inspireren en te informeren. Bij NNEK zijn wij ervan overtuigd dat klanten alleen op een goede manier vermogen kunnen opbouwen in samenwerking met een financieel adviseur. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de 'doe-het-zelf belegger' ruim 3% per jaar aan rendement laat liggen in vergelijking met een belegger die wel via een adviseur vermogen opbouwt. Uw adviseur kent u het beste en weet wat er speelt. Mijn enthousiasme om met financieel adviseurs te werken wordt gestimuleerd door de prettige werksfeer, professionele begeleiding en collega's bij NNEK. Dat willen wij graag uitstralen naar u en uw adviseur!
Dave Geerlings Accountmanager
Vermogensscheiding: Zo is uw belegging veilig
U belegt bij NNEK Vermogensbeheer en natuurlijk wilt u dat uw belegging veilig is in het geval van faillissement van NNEK. We leggen u hieronder uit hoe uw belegging beschermd is. We snappen dat het soms uitdagende materie is om te doorgronden, maar we doen ons best om het zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen.
NNEK is een beleggingsonderneming en daarvoor geldt een wettelijk vereiste van vermogensscheiding. Dit voorkomt dat uw belegging bij een faillissement van NNEK in de boedel van NNEK valt en u niet langer toegang heeft tot uw belegging.
Vermogensscheiding in de praktijk
Om te voldoen aan de wettelijke eis van vermogensscheiding is het bewaren van beleggingen in een afgescheiden bewaarstelling (wij noemen dat een beleggersgiro) verplicht. Dit houdt in dat uw beleggingen zijn ondergebracht in een andere rechtspersoon dan NNEK: de Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro. Deze stichting verricht geen andere activiteiten dan het bewaren van uw beleggingen. De Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro en NNEK voldoen aan de wettelijke voorwaarden en staan beiden onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Lees op de website van de AFM meer over vermogensscheiding.
Als u geld inlegt op uw beleggingsrekening dan maakt u dat over naar een bankrekening op naam van de Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro o.v.v. uw beleggingsrekeningnummer. Uw beleggingsrekening is geen IBAN, zoals u dat kent van een bankrekening, maar een administratief nummer op uw naam. In de beleggingsadministratie van de Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro leggen wij onder dit nummer vast welke beleggingen van u zijn.
Bovenstaande zorgt ervoor dat uw geld of belegging nooit op een bankrekening op naam van NNEK staat en dus nooit onderdeel is in het geval van een faillissement van NNEK.
De Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro houdt een bankrekening aan bij een Nederlandse bank die onder toezicht staat van DNB. Als u een inleg wilt doen op uw beleggingsrekening, dan maakt u dat over vanaf uw tegenrekening die bij NNEK bekend is. Uw tegenrekening is een Nederlandse bankrekening op uw naam die gekoppeld is aan uw beleggingsrekening. Als de Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro uw inleg heeft ontvangen, dan wordt dit bedrag volledig belegd op de door u gekozen strategie. U bepaalt dus zelf wanneer en met hoeveel geld u inlegt. Wij beleggen direct uw gehele inleg volgens uw fondsverdeling en houden nooit een geldsaldo aan op uw beleggingsrekening.
Als u geld wilt opnemen dan wordt dat altijd naar uw tegenrekening geboekt. Dat is wel zo veilig: uw geld kan alleen op uw eigen betaalrekening terechtkomen.
Beleggerscompensatieregeling
Als u belegt dan kan de waarde van uw portefeuille op en neer gaan. Mogelijk maakt u verlies. Hiervoor is er geen compensatie. Maar het kan ook zijn dat er iets misgaat bij de beleggingsonderneming die uw beleggingen beheert en uw orders uitvoert. Bijvoorbeeld mismanagement. Staan in zo’n geval uw beleggingen niet apart van de beleggingsonderneming? Dan kan een eventueel verlies tot EUR 20.000 gecompenseerd worden via de beleggerscompensatieregeling. Lees meer over deze regeling op de website van de DNB.
Meer lezen over de Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro? Kijk dan eens op de website: https://www.stichtingnoordnederlandsebeleggersgiro.nl/
Tess van der Horst
Werkplekbeheerder
"Ik ben van nature behulpzaam en vind het daarom leuk om mensen gerust te stellen door iets op te lossen"
Als werkplekbeheerder op de IT-afdeling van NNEK hou ik mij voornamelijk bezig met het ondersteunen van collega’s, servers monitoren en het overzicht creëren van alle lopende IT-zaken. Ik zorg dat alle systemen werken en blijven lopen.
Het leukste aan mijn werk vind ik het kunnen helpen van mijn collega’s. Ik ben van nature behulpzaam en vind het daarom leuk om mensen gerust te kunnen stellen door iets op te lossen. De uitdaging zit altijd in meldingen die ik zelf nooit eerder heb gezien. Dan is het goed uitzoeken en puzzelen tot we eruit komen. Het afgelopen jaar hebben we veel tijd en energie gestoken om onze interne systemen te beschermen en te ontwikkelen. De bijbehorende updates die daarbij kwamen kijken speelde zich vooral af in de weekenden, om zo min mogelijk werk te 'verstoren'. Als het goed is merkt u als klant hier dus ook weinig van, althans dat is de bedoeling! ;)
Dagelijks houd ik mij bezig met IT-vraagstukken en kom ik veel tegen, daarom geef ik graag de volgende tip mee:
Gebruik een sterk wachtwoord. En nee, dit hoeft niet een wirwar aan '!@#*' of hoofdletters te zijn. Bij het opstellen van een wachtwoord is het gebruik van lange zinnen aan te raden. Gebruik tegenwoordig minimaal 18 letters. Dit is absoluut belangrijk bij het gebruik van onbeveiligd internet, zoals die van de NS of een gastnetwerk van een bedrijf. Je weet immers nooit wie er mee kan kijken.
We zijn altijd hard aan het werk om onze platformen te verbeteren en te vernieuwen. Zo streven we dagelijks ernaar om u als klant de beste ervaring aan te bieden.
klanten helpen wij met vermogensbeheer
is het aantal dorpen en steden waar financieel adviseurs met ons samenwerken
Wist u dit over de Advieswijzer?
Met de Advieswijzer bepalen we of de manier van beleggen nog bij u past. Aan de hand van de antwoorden die u geeft, kunnen we vaststellen of uw beleggingsstrategie nog aansluit bij uw situatie. Het is een wettelijke verplichting om dit periodiek te toetsen, maar buiten dat geeft het u en uw adviseur ook een goed inzicht in uw persoonlijke situatie.
Wanneer moet u de Advieswijzer invullen?
Vanaf uw eerste beleggingsjaar kunt u een uitnodiging ontvangen om de Advieswijzer in te vullen. U ontvangt deze uitnodiging automatisch, maar u mag de Advieswijzer ook op eigen initiatief invullen. Vraag dan uw adviseur om u te begeleiden. Vult u de Advieswijzer in? Dan ontvangt u daarna maar één keer in de drie jaar een uitnodiging.
Wat zijn de verwachtingen voor 2024?
De Amerikaanse 19de-eeuwse schrijver Mark Twain schreef toen al: “Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat. Wij zullen ons dan ook niet aan voorspellingen wagen”.
Wel kunnen we in verschillende scenario’s denken, maar ook dit blijven uiteindelijk verwachtingen die heel anders kunnen uitpakken. We stellen drie scenario’s op basis van verwachtingen van analisten en andere beleggingsspecialisten. Natuurlijk zijn er veel meer scenario’s te bedenken, maar we houden het nu bij:
1. Basisscenario 2. Negatief scenario 3. Positief scenario
Basis scenario
In ons basisscenario gaan wij uit van een beursjaar dat mogelijk wat kan teleurstellen. De markt gaat ondanks de uitspraken van Fed uit van het dubbele aantal renteverlagingen (6 in plaats van 3). De verwachte renteverlagingen hebben een positief effect gehad op het sentiment op de aandelenbeurzen. Echter verwachten wij de verdere doorwerkingen van de eerdere renteverhogingen in de economie. Kortom: markten prijzen volgens ons te optimistische scenario’s in. Bijkomend risico is dat rapporten en nieuwsberichten die niet passen in het narratief van ‘de centrale banken zijn klaar en inflatie keert snel terug naar 2%’ mogelijk negatieve schokken kunnen veroorzaken op de markten.
Daarbij is er het risico van verder escalatie van het conflict tussen Israël en Palestina, waaronder uitbreiding tussen Hezbollah en Israël, en de oorlog in Oekraïne. Verkiezingen in de VS lijken cruciaal in de bepaling van de Amerikaanse betrokkenheid. Een winst voor de Republikeinen zou minder bemoeienis in de lopende conflicten kunnen betekenen, maar tegelijkertijd ook de verhoudingen met China op scherp kunnen zetten. Voortdurende aanvallen van de Houthi’s uit Jemen op scheepvaart dat door de Rode Zee manoeuvreert, lijken momenteel het grootste probleem voor de wereldwijde handel. Het is niet uitgesloten dat een nieuwe schok op de toeleveringsketens in het verschiet ligt.
Het grootste effect van het conflict in het Midden-Oosten op Nederland en Europa is dat het de aandacht van het conflict in Oekraïne wegtrekt. Zowel Rusland als Oekraïne lijken niet bereid tot vredesonderhandelingen en hernieuwde offensieven zouden nieuwe crises in Europa tot gevolg kunnen hebben, zeker als de financiering van Oekraïne deels naar andere fronten vloeit.
Wij verwachten dat de Fed en de ECB medio 2024 de eerste renteverlagingen zullen doorvoeren. De energieprijzen lijken op de weg terug en zullen na wederom een zachte winter verder dalen. De looninflatie lijkt momenteel de grootste drijver van de algehele inflatie te zijn. Op dit gebied verwachten wij nog onaangenaam hoge cijfers, maar we zien de inflatie in de VS en Europa verder afnemen tot net boven de 2% eind 2024.
Wij gaan in 2024 uit van moeilijkere omstandigheden in de Amerikaanse en Europese economieën, maar alsnog ruimte om in een verzachtend investeringsklimaat nette rendementen neer te zetten. De lagere waarderingen in Europa, China en overige opkomende landen zouden ruimte kunnen bieden voor hogere standen van de aandelenmarkten aldaar. De Amerikaanse bedrijven buiten de Magnificent Seven zullen bij eventuele renteverlagingen zich weer kunnen mengen in de markt. Hetgeen meer economische activiteit oplevert. Voor de aandelenbeurzen rekenen wij op een groei tussen de 0 en de 8% (MSCI World).
Negatief scenario
In ons negatieve scenario voorzien wij vooral het risico op een tweede inflatiegolf, waarderingencorrectie en het aanslaan van de Chinese markt.
Op aandelenvlak hebben wij in 2023 gezien dat de aandelenkoersen van de Magnificent Seven wel explosief stegen, maar dat de winstgroei niet in dezelfde mate aanwezig was. Als gevolg hiervan zijn de waarderingen van de Amerikaanse bedrijven nog verder opgelopen, zeker als we het vergelijken met het meerjarig gemiddelde. Amerika is de enige grote regio waar de P/E (prijs/winst) ratio aanzienlijk boven het meerjarig gemiddelde handelt.
Na de explosieve stijging van vorig jaar in combinatie met inflatie die onaangenaam hoog blijft, is er ruimte voor een correctie naar beneden. Indien er een tweede inflatiegolf komt als gevolg van verstoring van de toeleveringsketens of vanwege hogere looninflatie, kunnen de Fed en de ECB besluiten om de rente later dan verwacht te verlagen. Hogere rentes voor een langere tijd betekenen: te hoge financieringskosten en daarmee minder winstgevende investeringsmogelijkheden.
Tegelijkertijd kan een spurt van de Chinese markten slecht nieuws betekenen voor de markten in het Westen. Chinese bedrijven handelen tegen historisch lage prijzen, maar leveren steeds meer producten die competeren met Westerse producten. Een positief sentiment rondom China kan de marktwaardes en marktaandelen van Chinese partijen doen stijgen. Westerse partijen zouden meer competitie kunnen ervaren en zelfs verlies van hun marktaandeel. Enkele sectoren waar de Chinese markten zeer competitieve producten bieden zijn de geavanceerde gezondheidszorg, elektrische voertuigen en technologie.
In het negatieve scenario gaan wij uit van een rendement voor de MSCI World van tussen de -10 en 0%.
Positief scenario
In 2023 zagen we delen van onze voorspellingen uit het positieve scenario uitkomen. De MSCI World eindigde tegen het hogere einde van de bandbreedte in het positieve scenario (tussen de 10-22%) met een rendement van 20,2%. Met de nieuwe berekeningen van de energie-inflatie viel de totaalinflatie eveneens veel lager uit dan eerdere metingen. Centrale banken focusten zich echter eerder op de kerninflatie en omdat deze wel hoog bleef, vonden er geen renteverlagingen plaats. Daarnaast daalde kapitaalmarktrente aan het einde van het jaar fors. De daling ging uiteraard hand in hand met hogere obligatiekoersen en een impuls voor groeiaandelen.
2024 zou beter dan verwacht kunnen uitpakken als de kerninflatie sneller daalt of als de centrale banken eerder beginnen met verlagen van de rentes; ongeacht de hoogte van de kerninflatie. Kleinere bedrijven en groeiaandelen zouden in zulke omstandigheden meer ruimte hebben voor investeringen en hogere waarderingen.
Tegelijkertijd zou de verdere daling van de kapitaalmarktrentes voor wederom stijgingen van de obligatiekoersen kunnen zorgen. Snelle en duurzame oplossingen in het Midden-Oosten en in Oekraïne zouden de angst rondom verstoringen van de toeleveringsketens en verdere uitbreidingen van de conflicten wegnemen.
Bij een positief scenario gaan wij uit van sterke rendementen voor obligaties, groeiaandelen en kleinere bedrijven. Het verwacht rendement van de MSCI World ligt in dit scenario tussen de 8 en 16%.
Ibrahim Öztürk
Beleggingsanalist
"Focus op standvastigheid en laat je niet verleiden door trends"
Als beleggingsanalist binnen NNEK ben ik verantwoordelijk voor het monitoren van en het rapporteren over de NNEK-vermogensbeheerportefeuilles. Op een normale dag probeer ik ter voorbereiding op het beleggingsoverleg relevante nieuws- en informatiestukken te verzamelen. Verder werk ik vragen uit van verschillende afdelingen. Ook onderhoud ik contact met fondshuizen om op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen de fondsen. Zijn er veranderingen op komst? Of kunnen zij oplossingen bieden aan eisen die wij stellen aan onze portefeuilles?
In mijn functie leer ik veel van gesprekken met het beleggingsteam over beleggingsoplossingen om een geschikte portefeuille te maken voor een klant. Tegelijkertijd is het filteren van relevante informatie op het gebied van beleggingsoplossingen en het zo snel mogelijk onder de knie krijgen van de materie bij de verschillende vraagstukken een uitdaging.
Met een blik op het nieuwe jaar ben ik voornamelijk benieuwd hoe de Magnificent Seven (de Amerikaanse 'techreuzen' met een groot gewicht in de aandelenindex) gaan presteren. Concreet kun je hierbij denken aan de AI-ontwikkelingen die bedrijven hebben doorgevoerd.
We hebben in 2023 gezien dat zij de hele Amerikaanse markt op sleeptouw hebben genomen met geweldige prestaties. Ik vraag me af of zij in een krappere economie zich wederom zullen weten te onderscheiden.
Als beleggingsanalist geef ik graag de tip mee: Focus op standvastigheid en laar je niet verleiden door trends. Ieder jaar is er weer wat anders dat hot is in de markt en ik weet hoe verleidend dat kan zijn om actie te ondernemen, maar onderzoek wijst keer op keer uit dat het overlaten van de beleggingen aan professionals tegen lage kosten het meest ideale is.
Het afgelopen jaar zijn het beleggingsteam en ik druk bezig geweest met het heroverwegen van verschillende punten in onze portefeuilles. Ik heb een uitgebreid verslag opgesteld met aanbevelingen en in september en oktober heeft het team besloten om grotendeels akkoord te gaan met de uitgestippelde wijzigingen. Begin december hebben we de wijzigingen in de portefeuilles afgerond. Nu hoop ik uiteraard dat de keuzes die ik heb aanbevolen ook daadwerkelijk positief uitpakken.
Wist u dat?
Van alle bedrijven in de portefeuilles bestaat
van het bestuur uit vrouwelijke leden. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van 10 jaar geleden. We zien graag dat dit percentage blijft groeien.
Slechts 4,4% van de bedrijven in de beleggingsstrategie NNEK Neutraal maken omzet door fossiele brandstoffen-geallieerde praktijken. Dit is
lager dan de benchmark: 8,8%.
De waterverbruik-intensiteit van NNEK lag gemiddeld op 14.471m3 per 1 miljoen dollar omzet. Dit is
lager dan de benchmark. Met waterverbruik-intensiteit wordt bedoeld: het totale volume (in kubieke meter) van water dat is onttrokken uit verschillende waterbronnen (grondwater, meer, zeewater).
Podcast: Je Geld en/of Je Leven
We zijn een vermogensbeheerder, maar we beseffen heel goed dat geld maar een middel is. Beleggen moet geen doel op zich zijn. We vinden het vooral belangrijk dat het u leven kunt leiden dat u wilt leiden. Om dat te bereiken moet u keuzes maken in uw leven. Michiel van Vugt (Commercieel Directeur NNEK) praat met ondernemers, psychologen, sporters, coaches, deskundigen en anderen om van hen te leren. Hoe maken we de slimste keuzes?
Aflevering #173 - Vincent Kouters is tonnair. Over geld praat je wel!
Vincent Kouters schreef het boek Over Geld Praat Je Wel. Hierin beschrijft hij hoe hij tonnair (€100.000 vermogen) werd.
Maatschappelijk verantwoord beleggen
Bij NNEK belegt u automatisch maatschappelijk verantwoord. Het is tegenwoordig gemeengoed aan het worden, maar wij dragen graag een steentje bij aan een betere wereld. Wij helpen u aan een goed rendement om uw doelen te bereiken. En als dat ook nog op een maatschappelijk verantwoorde manier kan, waarom zouden we dat dan niet doen? NNEK selecteert beleggingen voor u die verantwoord omgaan met het milieu en de maatschappij. Bedrijven met onacceptabel gedrag sluiten wij dan ook uit. Bijvoorbeeld tabaksproducenten, thermische kolenmijnen en controversiële wapenfabrikanten.
Duurzaamheidsverklaring op entiteitsniveau
Op 10 maart 2021 is de Europese verordening inzake informatieverschaffing met betrekking tot duurzaamheid in de financiële dienstensector (“SFDR”) van toepassing geworden. NNEK moet op grond van de SFDR informatie openbaar maken over de wijze waarop zij duurzaamheidsrisico’s meeweegt bij haar beleggingsbeslissingen en aangeven hoe haar beloningsbeleid niet aanzet tot het nemen van duurzaamheidsrisico’s. Daarnaast moet NNEK toelichten of zij de belangrijkste ongunstige effecten van de beleggingen op entiteitsniveau meeneemt.
Duurzaamheidsrisico’s
NNEK integreert duurzaamheidsrisico’s in haar beleggingsbeslissingen. Een duurzaamheidsrisico wordt door de Europese wetgever gedefinieerd als een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch (milieu), sociaal (mens of maatschappij) of corporate governance (ondernemingsbestuur) gebied welke, in geval deze zich voordoet, een wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken. We spreken dan ook wel een van ESG-beleggen.
Een voorbeeld van zo’n duurzaamheidsrisico is klimaatverandering: Als gevolg hiervan kunnen er fysieke risico’s voor sommige bedrijven ontstaan. Bedrijven met fabrieken op kwetsbare plekken kunnen door een grotere kans op extreme weersomstandigheden of overstromingen als gevolg van klimaatverandering bijvoorbeeld negatief worden geraakt doordat fabrieken gedurende korte of lange tijd niet operationeel zijn.
Integratie in het beleggingsbeleid
NNEK belegt alleen in beleggingsfondsen. De managers van deze fondsen zijn verantwoordelijk voor de integratie van duurzaamheidsrisico’s in het beleggingsbeleid van het fonds dat ze beheren. NNEK selecteert fondsen die actief eigenaarschap toepassen en/of die beleggen in ondernemingen die duurzaamheidsrisico’s zoveel mogelijk uitsluiten. Daarnaast kennen de beleggingsstrategieën van NNEK een grote spreiding over sectoren en regio’s wat bijdraagt aan de beperking van duurzaamheidsrisico’s.
NNEK monitort periodiek de duurzaamheidsrisico’s van haar vermogensbeheerconcepten. Wanneer NNEK constateert dat het gevoerde beleid van een fonds niet meer in lijn is met de voorwaarden van het selectieproces, wordt de fondsmanager om een verklaring gevraagd. Bij niet afdoende verklaring kan dit ertoe leiden dat NNEK niet langer in het betreffende fonds wil investeren en het fonds uit haar beleggingsstrategieën verwijdert. NNEK verfijnt haar monitorproces voortdurend op basis van steeds meer ter beschikking komende duurzaamheidsdata.
Meer informatie?
Op onze website www.nnek.nl leest u meer over de wijze waarop wij Maatschappelijk verantwoord beleggen. Dit vindt u op onze website in het menu Beleggen. Wanneer u uw Duurzaamheidsvoorkeuren opnieuw wil beoordelen, vindt u daarvoor een tool onderaan op onze website www.nnek.nl in het menu Informatie.
Met 5 sterren heeft NNEK de hoogste waardering voor onze dienstverlening.
We zijn best een beetje trots op deze prachtige beoordeling, want Finner.nl is het grootste vergelijkings- en adviesplatform voor beleggers in Nederland. Deze beoordeling is voor u én voor ons erg belangrijk omdat Finner checkt, beoordeelt en een transparante weergave van de kosten, rendementen en kleine cijfers geeft van alle aanbieders.
Waar verdienen we 5 sterren voor?
Finner.nl beoordeelt op 25 onderdelen en 80 criteria op het gebied van organisatie, kostenbeleid, beleggingsbeleid en risicobeleid.
Organisatie Er vindt een controle plaats op de aanwezigheid van de juiste vergunningen (AFM, DNB), registratie bij het Kifid en DSI en diverse kwaliteitsvereisten. Daarnaast wordt het trackrecord en de omvang van beheerd vermogen beoordeeld.
Kostenbeleid Op basis van actuele portefeuilles worden de hoogte, de voorwaarden en transparantie van alle kosten getoetst o.b.v. de laatste wet en regelgeving (MifidII). Ook wordt er gekeken naar ongewenste verdienmodellen en goede informatievoorziening.
Beleggingsbeleid Op basis van beleggingsportefeuilles worden transparantie en betrouwbaarheid van de rendementen, de onafhankelijkheid van het beleid (eigen producten) en de uitgangspunten en borging van het beleid gevalideerd.
Risicobeleid De transparantie van risico’s en communicatie naar klanten over risico’s worden beoordeeld. Zo wordt het inzicht in de risico profielen getoetst, het gevoerde risicobeleid en hoe de monitoring van beleggingsrisico’s plaatsvindt.
Download het hele beoordelingsrapport en krijg inzage op de score en de beoordeling per getoetst onderwerp.