KLANTJAARVERSLAG 2022

"Beleggen doet u met een helder financieel plan."

"De meeste mensen overschatten rendement op korte termijn en onderschatten rendement op lange termijn. Op de beurs gaat het nu voorspoedig en op uw spaarrekening krijgt u bijna geen rente. Dan lijkt de zoektocht naar rendement snel gezet. Als u wordt benaderd met een fantastisch rendementsvoorstel dat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

Zo waarschuwt de overheid geregeld voor dubieuze verkopers. Het lijkt erop dat beleggen, speculeren en gokken door veel zelfbenoemde experts op een hoop worden gegooid. Vaak wordt er gesproken over garanties of hoge rendementen. Besef in deze gevallen dat u diep in de voorwaarden moet duiken of een expert met kennis en een vergunning moet raadplegen. Garanties zijn vaak boterzacht en hoge beloofde rendementen kennen altijd een hoger risico. Wie zich hier niet van bewust is, kan voor onaangename verrassingen komen te staan.

Speculeren en gokken is een spelletje. Daar verliezen de deelnemers. Beleggen doet u met een helder financieel plan. Steek uw geld alleen in wat u begrijpt, vertrouw niemand op zijn blauwe ogen en leg elke maand een bedrag in. Niemand weet het ultieme moment om te beginnen met beleggen. Maar als u elke maand wat geld belegt in een goed gespreide portefeuille, dan maakt het moment niet uit en is het risico te overzien."

Egbert Berkhoff | Directeur

Theo Andringa | Directeur

"Ik bewonder de enorme economische veerkracht die we met zijn allen hebben en blijven ontwikkelen."

"Ik ben van mening dat het gemakkelijk is om alleen maar negatief op 2021 te terug te kijken. Ik wil dan ook benadrukken dat ik over het algemeen positief terugkijk op het afgelopen jaar. Natuurlijk gaat het mij zeer aan het hart dat sommige sectoren het economisch gezien zeer zwaar hebben, maar ik bewonder de enorme economische veerkracht die we met zijn allen hebben en blijven ontwikkelen. Het lijkt erop dat in het ondernemerschap zowel kleine als grote ondernemingen, met name versneld door de pandemie, buiten de gebaande paden treden. We innoveren snel en passen nieuwe technologische ontwikkelingen toe. Voor de toekomst zal dit de economie versterken en economische groei opleveren.

Voor NNEK ben ik positief gestemd. Ik kijk terug op een jaar waar we veel aandacht en controle hebben besteed in de organisatie of we op de juiste wijze voldoen aan alle wet- en regelgeving. Dit hebben we laten uitvoeren door een extern compliance bureau dat ons daarin heeft ondersteund. Ook hebben we een enorme digitale slag gemaakt zowel intern in de organisatie, als voor u en de adviseur aan de buitenkant van de organisatie. Beeld en geluid worden door diverse multimediatechnieken verspreid, waardoor NNEK goed kan verkondigen waar ze voor staat en wat ze de adviseur en klant kan bieden en leren."

"Weinig mensen worden gelukkig van rijk zijn, maar wel van een rijk leven."

"Naast ‘gezondheid’ is ‘financiële rust’ een van de voorwaarden voor een stressvrij leven. Dit is een van de redenen dat wij al decennialang nauw samenwerken met onafhankelijk financieel adviseurs. Hoe beter u weet wat uw geldzaken voor u betekenen, hoe meer rust u ervaart. Samen met uw adviseur bouwen we daarom aan een duurzame relatie. Wij vinden het belangrijk én leuk om u te voorzien van informatie via onze podcast Je Geld en/of Je Leven. Deze podcast gaat over de keuzes die u in het leven neemt. De ene keer over geld, de andere keer over het leven. In deze podcast praat ik met ondernemers, psychologen, sporters, coaches, deskundigen en anderen. Zo streef ik elke keer weer om bij te dragen aan het maken van betere keuzes voor de luisteraars. Weinig mensen worden gelukkig van rijk zijn, maar wel van een rijk leven. Ik ben trots dat ik al meer dan 15 jaar een bijdrage mag leveren aan de financiële rust van u als klant."

Michiel van Vugt | Commercieel Directeur

Welke waarde voegt ons beleggingsbeleid toe? Om vermogen op te bouwen is het belangrijk om goede beleggingsresultaten te behalen. Logisch. Ons beleggingsteam heeft daarom in kaart gebracht wat de toegevoegde waarde is van het beleggingsbeleid van NNEK. In het verslag van ons beleggingsteam leest u daarom op welke manier onze keuzes extra rendement toevoegen. We proberen onze communicatie zo laagdrempelig mogelijk te houden, maar soms ontkomen we niet aan de vakinhoudelijke termen. Heeft u vragen over de inhoud? Neem dan vooral contact op met uw adviseur. Hij of zij kan u verdere uitleg geven. Hieronder ziet u per onderdeel wat de toegevoegde waarde is. Via de downloadbutton hieronder kunt u het uitgebreide verslag lezen.

Maatschappij-bewust beleggen

Onze maatschappijbewuste manier van beleggen heeft 1,3% rendement toegevoegd tussen 2017 en 2021.

Beleggen met een kern-satelliet benadering

In totaal voegde onze geselecteerde beleggingsfondsen (satellieten) in onze kern-satellietbenadering 2,0% aan rendement toe in de periode van 2017-2021.

De meeste beleggingscategorieën zijn efficiënt

Uit ons onderzoek blijkt dat de kans laag is dat actieve fondsen indexfondsen verslaan. Slechts 1/3 van de actieve fondsen die beleggen in efficiënte beleggingscategorieën wist een beter rendement te behalen dan de door NNEK geselecteerde indexfondsen.

De portefeuille in balans houden

Het in balans houden van de portefeuille heeft tussen 2017 en 2021 1,5% rendement toegevoegd.

Beleggen in de wereldeconomie

Beleggen in de wereldeconomie, spreiden over meerdere regio’s, zorgt voor een betere verhouding van rendement en risico.

Prijsbewust beleggen

Door prijsbewust te beleggen zijn de jaarlijkse kosten van NNEK Vermogensbeheer lager dan het gemiddelde van onze concurrenten.

"Als Accountmanager, medewerker Relatiebeheer en DSI-beleggingsadviseur heb ik heel veel contactmomenten met adviseurs en klanten. Ik sta u en adviseurs dan ook met plezier te woord om begeleiding te bieden van de vraag. Van start tot finish. Als een beleggingsvraagstuk niet duidelijk is, dan is het mijn taak om klanten en adviseurs hierin te begeleiden. Door mijn nieuwsgierigheid en lust om te leren vind ik het belangrijk om de oorzaak van een vraagstuk te achterhalen. Daar stopt het niet voor mij. Ik maak graag een stap extra, door te bedenken hoe we de vraag kunnen voorkomen. Dit gaat dan niet alleen om hoe én welke informatie we delen, maar ook hoe onze processen lopen.

Het afgelopen jaar hebben we veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de kennis op de website voor de adviseurs. Hierin delen wij dagelijks informatie voor hen, zodat zij u weer beter kunnen begeleiden. Het streven is dat zoveel mogelijk kennis op onze portalen te vinden is en u met zo min mogelijk met vragen blijft zitten.

Ik ben dan ook trots om te zien dat de NNEK-app, websites en uw klantportaal dezelfde taal spreken. De basis staat en leent zich heel goed om in de toekomst door te ontwikkelen. Het afgelopen jaar is ons team ook gegroeid. Dat betekent voor mij: meer inzichten en kennis. Hoe meer kennis, hoe beter de dienstverlening en hoe leuker het werk wordt én blijft!"

Mark Smit Accountmanager

40%

van de nieuwe rekeningen in 2021 heeft een periodieke incasso ingesteld.

30%

van de nieuwe rekeningen in 2021 is een Lijfrenterekening of een Stamrechtrekening.

0

keer is onze nieuwe NNEK-app gedownload

Anne-Jan Wijnia Programmeur

"Ik ben Anne-Jan en werk als programmeur bij NNEK, kantoor Heerenveen. Als programmeur ontwerp en bouw ik oplossingen die gebruikt kunnen worden binnen de IT-processen van NNEK. Dat betekent dat ik mij bezighoud om processen te automatiseren en te beveiligen. Een computer kan namelijk een taak overnemen waardoor het vaak sneller, foutlozer en slimmer kan.

Nadat ik mijn opleiding applicatieontwikkeling heb afgerond wilde ik mij verder ontplooien. Daarom ben ik begonnen aan de studie HBO-ICT in combinatie met mijn functie als programmeur bij NNEK. Mijn laatste studiejaar breekt bijna aan en alle kennis die ik leer kan ik direct implementeren. IT staat nooit stil en er is altijd ruimte en vraag voor ontwikkeling en automatisering.

Voor mij was 2021 het jaar van de informatie. Ik heb veel geleerd over beleggen en de technologie die daarbij komt kijken. IT is enorm belangrijk in dat proces en we werken continue aan onder andere het beveiligen van uw rekeningen en een veilige opslag van uw persoonsgegevens. Het daagt mij om uit te blijven zoeken naar oplossingen en processen te bouwen, zodat mijn collega’s bepaalde taken geautomatiseerd kunnen uitvoeren. Zo blijft er meer tijd over voor andere ontwikkelingen."

Nieuwe NNEK-app

Misschien kent u onze huidige app wel: Mijn Doel-app. Ter vervanging van deze app bieden we nu de NNEK-app aan. Deze nieuwe app moet u zien als uw klantportaal bij NNEK. U krijgt inzicht in uw beleggingsrekening en de waardeontwikkeling van uw portefeuille. De eerste versie van deze app is vanaf nu beschikbaar in de stores, maar de komende tijd zullen we nieuwe functies blijven ontwikkelen!

De app werkt het beste als..

Uw doelvermogen en de doeldatum bekend zijn bij ons. Alleen zo kunnen we zien of u op koers zit. Zijn deze gegevens niet bij ons bekend? Dan kunt u dat doorgeven aan klantenservice@nnek.nl.

Welke functies heeft u nu?

  • Inzicht in de haalbaarheid van uw beleggingsdoel.
  • De waardeontwikkeling van uw portefeuille.
  • Meer veiligheid door SMS-verificatie en eventueel Face ID.

Welke functies zitten er (nog) niet in?

  • Geld inleggen via iDEAL.
  • Haalbaarheid aanpassen van uw doelvermogen.
  • Berichtenbox

Download de NNEK-app

"Vroeger ging alles handmatig, per post en fax. Dat is bijna niet meer voor te stellen!"

"Samen met mijn beleggingsadministratieteam verwerken we dagelijks alle stortingen die binnenkomen. Al deze stortingen moeten we zorgvuldig beoordelen, zodat het geld belegd kan worden. We controleren de herkomst van de storting en daarna volgt een verificatie, zo identificeren waar een storting vandaan komt. Ook komt het voor dat een klant van strategie wil veranderen, bijvoorbeeld van Zeer Offensief naar Neutraal. Dan zorgen wij ervoor dat de portefeuille wordt aangepast naar de Neutrale strategie met de daar bijbehorende fondsen of aandelen. Naast dat er dagelijks veel stortingen plaatsvinden, hebben we ook te maken met onttrekkingen. U heeft bijvoorbeeld uw financiële doel behaald. Goed nieuws!

Wij zetten dan alles in gang, zodat uw beleggingen worden verkocht en het op de juiste tegenrekening wordt gestort. Dit alles vergt uiteraard dat we secuur en zorgvuldig te werk gaan. We zijn dan ook continue bezig om processen te automatiseren. Samen met onze IT-afdeling werk ik daarom mee aan het automatiseringsproces. Sinds 1998 ben ik al werkzaam bij NNEK, dus ik heb uiteraard ook andere tijden gekend. Vroeger ging alles handmatig, per post en fax. Dat is bijna niet meer voor te stellen! Ik vind het daarom ook ontzettend leuk en goed om te zien hoe we technische ontwikkelingen binnen het bedrijf toepassen."

Reinier Veening

Manager beleggingsadministratie

Advieswijzer

Onze Advieswijzer is vernieuwd! Met de Advieswijzer bepalen we of de manier van beleggen nog bij u past. Aan de hand van de antwoorden die u geeft, kunnen we vaststellen of uw beleggingsstrategie nog aansluit bij uw situatie. Het is een wettelijke verplichting om dit periodiek te toetsen, maar buiten dat geeft het u en uw adviseur ook een goed inzicht in uw persoonlijke situatie.

Wanneer moet u de Advieswijzer invullen?

Vanaf uw eerste beleggingsjaar kunt u een uitnodiging ontvangen om de Advieswijzer in te vullen. U ontvangt deze uitnodiging automatisch, maar u mag de Advieswijzer ook op eigen initiatief invullen. Vraag dan uw adviseur om u te begeleiden. Vult u de Advieswijzer in? Dan ontvangt u daarna maar één keer in de drie jaar een uitnodiging.

Ilse Marije van Luijk Communicatie-medewerker

"De kracht van communicatie is voor mij: het zo leuk mogelijk maken van de kennis die wij te delen hebben."

"Het leuke aan mijn rol als communicatiemedewerker is dat ik betrokken mag zijn bij alle ontwikkelingen en afdelingen binnen NNEK. Veel van die ontwikkelingen vertalen wij weer op een begrijpelijke manier door aan u of uw adviseur. Een communicatiemedewerker wordt vaak als duizendpoot aangeduid en ik durf ook te beamen dat mijn collega Laura en ik samen duizend diverse taken vervullen. Zo organiseren we de ene dag een inspirerend evenement voor adviseurs en de andere dag ben ik een blog aan het redigeren voor de website. Dat maakt het werk veelzijdig en versterkt mijn nieuwsgierigheid.

Nu ben ik nog vrij groen in de financiële sector, ik ben namelijk pas in september 2021 begonnen bij NNEK. Toch heb ik nu al bewondering voor de creativiteit die we in huis hebben binnen deze branche. Zo worden er wekelijks informatieve blogs geschreven, uren aan podcasts opgenomen met inspirerende onderwerpen en vertalen we ingewikkelde materie naar een simpele illustratie. Ik ben trots dat ik daar een onderdeel van mag zijn. Dat is precies de kracht van communicatie voor mij: het zo leuk mogelijk maken van de kennis die wij te delen hebben. Zo ook dit klantjaarverslag. Want zeg nou zelf; het is toch best leuk geworden om te lezen?"

30.000

klanten helpen wij met vermogensbeheer

1158

is het aantal dorpen en steden waar financieel adviseurs zitten die met ons samenwerken.

Podcast | Je Geld en of Je Leven

We zijn een vermogensbeheerder, maar we beseffen heel goed dat geld maar een middel is. Beleggen moet geen doel op zich zijn. We vinden het vooral belangrijk dat het u leven kunt leiden dat u wilt leiden. Om dat te bereiken moet u keuzes maken in uw leven. Michiel van Vugt (Commercieel Directeur NNEK) praat met ondernemers, psychologen, sporters, coaches, deskundigen en anderen om van hen te leren. Hoe maken we de slimste keuzes?

Aflevering #134 - Peter Hein van Mulligen

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, schreef het boek 'Met Ons Gaat Het Nog Altijd Goed'. Hierin ontkracht hij 7 mythes over Nederland. Peter Hein analyseert dagelijks cijfers en statistieken en merkt op dat Nederlanders het slechte nieuws klakkeloos accepteren en bij goed nieuws een reactie geven als "dat kan niet waar zijn". Met deze uitspraken versus de statistieken grijpt Peter Hein een aantal hardnekkige mythes in de nek. Zo slecht gaat het helemaal niet. Hoor in deze podcastaflevering waarom het wél goed met ons gaat.

Meer podcasts van ons luisteren?

Wat zijn de verwachtingen voor 2022?

De Amerikaanse 19de-eeuwse schrijver Mark Twain schreef toen al: “Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat. Wij zullen ons dan ook niet aan voorspellingen wagen”.

Wel kunnen we in verschillende scenario’s denken, maar ook dit blijven uiteindelijk verwachtingen die heel anders kunnen uitpakken. We stellen drie scenario’s op basis van verwachtingen van analisten en andere beleggingsspecialisten. Natuurlijk zijn er veel meer scenario’s te bedenken, maar we houden het nu bij:

1. Basisscenario 2. Negatief scenario 3. Positief scenario

Volledige verslag lezen? De uitgebreide uitleg over de verschillende scenario's én een overzicht van de rendementsprognoses van 2022 lees je hier:

Basisscenario

In 2022 blijft de wereldeconomie groeien, maar wat minder krachtig als in 2021. De aangekondigde afbouw van de noodsteunpakketten is daar de belangrijkste oorzaak van. Vooral de Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft duidelijk gemaakt om aankoopprogramma’s terug te schroeven en rentes te zullen verhogen, mede om de inflatiedruk wat af te remmen. De verwachting is dat die inflatiedruk in de loop van 2022 wat zal afnemen.

De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt zich wat terughoudender op te stellen als het gaat om het afbouwen van aankoopprogramma’s en het verhogen van rentes. Het is nu nog onzeker of de ECB in 2022 één of meerdere renteverhogingen doorvoert. Financiële markten houden in 2022 rekening met een negatieve reële rente (of hooguit tijdelijk net boven 0%) in Europa en verwachten een (gematigde) positieve winstgroei bij bedrijven. In dit basisscenario is de verwachting dat aandelen beter renderen dan obligaties, waarbij bedrijfs- of high-yield-obligaties op hun beurt iets beter renderen dan staatsobligaties.

In dit scenario liggen de beleggingsrendementen op aandelen naar verwachting wat lager dan in 2021, met als belangrijkste reden de fors opgelopen waardering van aandelen sinds de koersstijgingen vanaf maart 2020.

Negatief scenario 2022: Stagflatie

In dit —meest ongunstige— scenario valt economische groei tegen en zet niet door, en blijft inflatie doorstijgen. De oorzaak hiervan is te vinden in nieuwe virusvarianten waartegen vaccins minder goed werken, en die leiden tot nieuwe lockdowns. In bepaalde delen van de economie, denk aan de chipsector, houden de tekorten aan. Dit leidt tot verder oplopende inflatie, hetgeen centrale banken kan doen beslissen tot renteverhogingen.

Een combinatie van een stagnerende economie met stijgende inflatie staat bekend als stagflatie. In zo’n scenario zullen de winsten van bedrijven teruglopen en zal dat terug te zien zijn in de koersen van aandelen. Aandelen hebben relatief de slechtste vooruitzichten in een scenario van stagflatie. Koersen zullen (veel) minder hard stijgen dan in 2021, of kunnen zelfs dalen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat beleggers ‘vluchten’ in staatsobligaties, ondanks het lage of zelfs negatieve rendement. Een vlucht naar meer risicovolle bedrijfs- of high yield-obligaties is dan ook minder waarschijnlijk.

Positief scenario 2022: Aanhoudende hoge groei

In dit —meest gunstige— scenario is de verwachting dat de economische groei even hoog of zelfs hoger zal zijn dan in 2021. Consumptie en investeringen zullen sterk toenemen vanwege de nog steeds lage (of zelfs negatieve) rentes. De coronapandemie komt onder controle en de opluchting daarover is zo groot dat consumenten hun extra gespaarde geld gaan uitgeven en minder gaan sparen. Toenemende vraag naar producten en diensten leidt er ook toe dat bedrijven meer investeren in nieuwe capaciteit en dat de lonen iets toenemen. Inflatie zal wel verder oplopen, maar blijft beheersbaar. Tegelijkertijd zullen bedrijfswinsten ook stevig doorstijgen. Centrale banken kunnen rentes wel verhogen, om oververhitting van de economie tegen te gaan.

De oplopende rente in dit scenario is niet goed voor de rendementen van obligaties en dan met name niet voor die van de langlopende staatsobligaties. Beleggers kiezen dan eerder voor bedrijfs- of high yield-obligaties, die wat meer van het gunstige economische klimaat profiteren.

Aandelen zullen net als in 2021 positief renderen. Beleggers zullen in zo’n scenario meer voorkeur hebben voor waarde-aandelen en cyclische aandelen kiezen boven dan voor groeiaandelen.

Mark Koorn Accountmanager

"Het is in mijn ogen belangrijk dat de wederzijdse afhankelijkheid even groot is tussen mij en de adviseur; we helpen elkaar en bouwen aan een sterke samenwerking."

"De kracht van NNEK zit in haar dienstverlening. En dat is iets waar ik nu al ontzettend veel energie uit put. Mijn naam is Mark Koorn en ik ben sinds november 2021 werkzaam bij NNEK als Accountmanager. Dat betekent dat ik veel contact heb en onderhoud met financieel adviseurs en hen begeleid om voor u, als klant, financiële rust te creëren. Het was een bewuste keuze om bij NNEK aan de slag te gaan. Dat heeft te maken met het feit dat NNEK focust op samenwerkingen met financieel adviseurs.

Adviseurs kunnen u namelijk een passend financieel overzicht bieden en NNEK staat naast de adviseur als expert op het gebied van beleggingen. Zo staat ieder in zijn kracht van kennis en ervaring.

Het is in mijn ogen belangrijk dat de wederzijdse afhankelijkheid even groot is tussen mij en de adviseur; we helpen elkaar en bouwen aan een sterke samenwerking. Ik heb de afgelopen maanden al een aantal trainingen en evenementen mogen bijwonen die NNEK organiseert voor haar adviseurs. Hier wordt veel kennis en inspiratie gedeeld. 2021 is een sneak preview geweest voor wat 2022 gaat brengen voor mij. Bij NNEK staat persoonlijkheid voorop. Er heerst een familiaire sfeer, waardoor groei en ontwikkeling nog meer ruimte krijgt. Dat brengt balans, maar ook energie. Ik word heel blij dat mijn dienstverlenende karakter tot zijn recht mag komen bij NNEK en ik een bijdrage kan leveren aan een glimlach."